До п’ятої річниці загибелі Президента Качинського презентована збірка його виступів

image«Він передбачав, він боровся, він знав» – такими словами починається збірка виступів Президента Польщі Леха Качинського, презентована 10 квітня 2015 року в Українському кризовому медіа-центрі до п’ятої річниці його трагічної загибелі. Виступи, представлені у брошурі, є дуже ґрунтовні, які багато в чому передбачали та визначали українське питання та майбутнє. За словами громадського діяча Арсенія Пушкаренка, укладача збірки та громадського активіста, Лех Качинський був великим другом України.

Пан Качинський мав завжди свою позицію по відношенню до політики Росії та багатьма своїми діями проводив політику Східного партнерства та підтримував Україну, аби вона була успішною країною в європейській сім’ї. «Його ідея Східного партнерства, серед якого Польща, Україна, Прибалтійські країни, Білорусь, Молдова, досі жива. І для України вона є навіть більш актуальна, ніж наш слабкий рух у бік ЄС, який ми бачимо протягом 20 років. Адже західна та східна частини України все ж таки відрізняються ментально, і потрібно вести політику об’єднання і порозуміння. Якраз ідея Східного партнерства стала би альтернативою», – заявив Арсеній Пушкаренко.


«Українці вшановують пам’ять про президента Польщі Леха Качинського як про гарного друга України», – заявила президент Міжнародного гуманітарного фонду Ірина Верещук на презентації.
Вона також нагадала, що Качинський як президент країни-члена НАТО особисто поїхав до Грузії під час російсько-грузинської війни 2008 року, підтримав Тбілісі і сприяв врегулюванню ситуації. «Польща підтримувала Україну тоді і підтримує зараз як адвокат у Європі», – сказала Верещук.

Ірина Верещук переконана, що Україні потрібно вивчати досвід діяльності Леха Качинського. За її словами, Качинський вважав, що навіть при таких існуючих інституціях як ООН та НАТО, потрібно створити об’єднання країн Східного партнерства, куди мають входити країни Балтики, Грузія та Україна. Крім того, Качинський передбачав ситуацію, що Російська Федерація буде проводити свою експансіоністську політику на Україну та Грузію.

Українцям слід знати про діяльність Качинського на посту президента Польщі, що дасть можливість «нам уникнути помилок, можливість зрозуміти, що потрібно в першу чергу і звичайно – спертися на наших сусідів і друзів, якими вони є не за формою, а за змістом», – підкреслила на презентації І.Верещук.

Михайло Волинець, голова Конфедерації незалежних профспілок України, пояснив, що польський досвід українцями досі не вивчений, а важливо розуміти, який шлях проходили інші країні під час свого становлення. Адже дві країни мали однаковий старт, проте Польща випередила Україну.

Як повідомив автор збірки Арсеній Пушкаренко, книги будуть безкоштовно розповсюджені у ВНЗ Києва та інших міст України.

Нагадаємо, Лех Качиньский загинув 10 квітня 2010 року вранці унаслідок катастрофи Ту-154, що розбився під Смоленськом. 1 Польська делегація прямувала в Катинь, де поховані польські військовослужбовці, розстріляні НКВС СРСР у 1940 році, для участі в меморіальних заходах.
Відразу після катастрофи прокуратура Польщі почала розслідування можливих фактів невиконання обов’язків чиновниками адміністрації президента, уряду, МЗС, міноборони та посольства країни в Москві під час підготовки візиту глави держави. Перший етап розслідування завершився у червні 2012 року.
У серпні 2014 року суд Варшави постановив відновити розслідування катастрофи.

http://neary.info/biz/ua